Yatırımcılar Powell ve Ueda'yı bekliyor, kararlar piyasaları nasıl etkileyecek

Yatırımcılar Powell ve Ueda'yı bekliyor, kararlar piyasaları nasıl etkileyecek

Piyasalar, Japon yeninin dolar karşısında artışını gördükten sonra FED ve BoJ'un yapacağı faiz kararı için bekleme modunda

A+A-

ABD hisse senedi vadeli işlemleri piyasaları, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole'daki yıllık sempozyumda yapacağı konuşma öncesinde yükseliş eğiliminde. Yatırımcılar Powell'ın faiz indirimi beklentilerine kapı açıp açmayacağını merak ediyor.

S&P 500 vadeli işlemleri %0,3 yükselirken Avrupa hisse senetleri vadeli işlemleri de hafif bir artış kaydetti. 10 yıllık Hazine bonosunun getirisi %3,84 seviyesinde sabit kalırken dolar ise geriledi. Japonya Bankası Başkanı Kazuo Ueda'nın önemli açıklamalarının ardından Japon yeni güçlendi.

Powell'ın bugün yapacağı konuşma tüm hafta boyunca piyasaları etkiledi. Perşembe günü agresif faiz indirimi beklentilerine soğuk duş alacak bir konuşma yapması endişesiyle hisse senetleri ve tahviller değer kaybetti.

ABD ekonomisine dair son veriler ise karışık. İşsizlik maaşı verileri, işgücü piyasasının yükselen faiz ortamında hızla yavaşlamaktansa yalnızca kademeli olarak soğuduğunu gösteriyor. ABD imalat sektörü aktivitesi bu yılın en hızlı düşüşünü yaşadı. Ancak mevcut konut satışları ise beş ayın aradan sonra ilk kez arttı.

Oversea-Chinese Banking Corp'tan döviz stratejisti Christopher Wong,“Powell'ın piyasaları alt etmesi çok yüksek bir çıta olabilir. Ancak aynı zamanda, pek çok kişinin bunu yapmasını beklediğinden şüpheliyim - bu nedenle konuşmasından agresif tutumlu bir sürpriz çıkmadığı sürece, piyasalar Goldilocks tematiğinde işlem yapmaya devam etmekten mutlu, yani dolardaki rallileri azaltıyor,” dedi.

Swap piyasası yatırımcıları, Aralık ayına kadar hala geniş çapta 100 baz puana yakın faiz indirimi öngörüyor.

Yen'in Kazancı Arttı

Bu arada Japon yeni dolar karşısında %0,7'ye kadar yükseldi. Bank of Japan Başkanı Kazuo Ueda, milletvekillerine sunumunda, enflasyon ve ekonomik verilerin tahminleriyle uyumlu gitmesi koşuluyla, Japon Bankası'nın hala faiz oranlarını yükseltme yolunda olduğunu belirtti.

Önceki dönemde Japon enflasyon verileri tahminleri aştı. Temmuz ayı tüketici fiyatları bir önceki yıla göre %2,8 oranında arttı ve bu oran hem geçen ay ile aynı hem de ekonomistlerin beklediğinden daha yüksek çıktı.

Piyasalardaki ana hareketlerden bazıları:

Hisse Senetleri

-S&P 500 vadeli işlemleri Londra saatiyle sabah 7:34 itibariyle %0,3 yükseldi

-Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,5 yükseldi

-Dow Jones Endüstriyel Ortalama Vadeli İşlemleri %0,2 yükseldi

-MSCI Asya Pasifik Endeksi %0,2 yükseldi

-MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi %0,2 düştü

Para Birimleri

-Japon yeni %0,5 artışla dolar başına 145,60 seviyesine yükseldi

-Offshore yuan %0,1 artışla dolar başına 7,1375 seviyesine yükseldi

-İngiliz Sterlini %0,2 artışla 1,3112 dolara yükseldi

Kripto Para Birimleri

-Bitcoin %0,3 artışla 60.868,24$'a yükseldi

-Ether %1,8 artışla 2.672,97$'a yükseldi

Tahviller

-İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizi yedi baz puan artışla %3,96'ya yükseldi

Emtia

Spot altın %0,3 artışla ons başına 2.491,68 dolara yükseldi

İlgili Haberler