İntegral Yatırım, Alcatel için hedef fiyatımı 18.25 TL olarak belirledi.
İntegral Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:
"Alcatel Lucent Teletaş (ALCTL) 1Ç20’de 12.5 mn TL kar açıkladı.
Şirket geçen yıl aynı dönemde 34mn TL zarar elde etmişti. Net kardaki artışta birini etki satış gelirlerinin aynı dönemde %200 artması etkili oldu diyebiliriz. İkinci önemli etki ise TL’de oluşan değer kaybından dolayı yazılan yaklaşık 11 mn TL seviyesindeki kur farkı gelirleri oldu.
Kar Marjları İstikrarsız
Kar üzerinde etki gösteren bir diğer önemli gelişme ise kar marjlarındaki ani yükseliş dikkat çekiyor. Brüt kar marjı 14 puan artışla %18 olmuş. Esas Faaliyet Kar Marjı ise geçen yıl aynı dönemde eksi iken %10, aynı şekilde FAVÖK marjı %11.5 seviyesinde şekillenmiş. Bu rakamlar 2019 yıl sonu değerlerinin de üzerinde oluşmuş. Oldukça pozitif bir karlılık ile karşılaşıyoruz ancak kar marjı konusunda ALCTL için istikrarlı bir seyirden bahsetmek güç. Geçmiş yıllara bakıldığında kar marjlarının dalgalı seyirler izlediğini görmekteyiz.
Örnek vermek gerekirse FAVÖK Marjı şu anda %11.5 seviyesinde görünüyor. Aynı FAVÖK Marjı 2019 yılında %5, 2018’de %18.8, 2017’de %6.9 ve 2016’da %12 seviyesinde gerçeklemiş. Aşağıdaki grafikte bunu görebilirsiniz. Başka deyişle kar marjları konusunda istikrarlı bir yapı olmadığını ve bununda ileriye yönelik tahminde bulunmayı güçleştirdiğini belirtmekte yarar var. Yani 1Ç20’de %11.5 olarak görünen FAVÖK Marjı 2Ç20’de ya da ilerleyen çeyreklerde olumlu/olumsuz yönde çok daha farklı seviyede oluşabilir. Kurlara bağlı ithalat maliyetlerinin artması, stok maliyetlerinin değişken olması, tahsilatlara bağlı olarak ciro seviyelerinin çeyrekten çeyreğe değişkenlik göstermesi bu konuda etkili. Şimdilik yıla iyi başlamış görünüyor.
Satış gelirlerindeki %200’e yakın artış en önemli gelişme. Detaya bakıldığında cihaz gelirleri %190 artışla 31.7mn TL’den 92.2mnTL’ye, Sabit Şebeke satışları ise %305 artışla 18.7mn TL’den 76.3mn TL’ye yükselmiş. Bu iki kalem satışların büyük çoğunluğunu oluşturuyor.
Telekom ve Superonline ile önceden yapılan sözleşmeler ve sürekli ilave siparişlerin alınması ciroyu oluşturan temel gelişmeler. ALCTL faaliyet raporunda sektör ve şirket faaliyetleri hakkında bilgi verirken, satış gelirlerindeki bu ani artışın nedenlerini belirtmemiş.
O nedenle net bir yorum yazamıyorum. Ancak dipnotlarda Nokia firmasından 98 mn TL tutarında bir alacak kalemi eklenmiş. Böyle bir alacak geçmiş yılda görünmüyor. Nokia şirketler topluluğuna, Nokia faaliyetleri ile ilgili olarak yeni bir satış hacmi oluşmuş olabilir.
Kısa Bir Geçmiş: Teletaş’tan Nokia firmasına
Hatırlatmak gerekirse ALCTL, ilk olarak Teletaş ismi ile faaliyet gösterirken, Alcatel firması satın almış ve ismi Alcatel Teletaş olmuştu. Sonraki yıllarda dünya devi Lucent firmasının Alcatel firmasını alması ile şirket’in ünvanı Alcatel Lucent Teletaş olarak değişmiştir. 2016 yılında ise Nokia firması Lucent ile birleşmiş ve bu birleşme sonucunda hakim ortak olmuştur. Bunun neticesinde Nokia şirketi dolaylı olarak Alcatel Lucent Teletaş Şirketi’nin de hakim ortağı pozisyonuna gelmiştir. Sonuç olarak ALCTL şu anda bir Nokia firmasıdır.
Yıllara göre satış gelirleri
ALCTL için kar marjları ve vergi konusunda değişkenlik göstermektedir. Bu durum öngörülebilir tahmin yapmayı güçleştirmektedir. Ancak yıllara göre satış gelişimine bakmak daha sağlıklı olacaktır. Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi ALCTL 2010-2014 yılları arasında yıllık ortalama 182 mn $ ciro geliri elde ederken, bu rakam 2015-2019 yılları arasında yıllık ortalama 129mn $ seviyesine düşmüştür. Bu yılın ilk çeyreğinde ciro artışı geçen yıla göre oldukça hızlı bir başlangıç göstermiştir ancak 2020 yıl sonunda hangi seviyede ciro ile yılı kapatacağı konusunda şirket bir beklenti paylaşmamıştır."