Yellen'den faiz indiriminin geleceği hakkında önemli açıklamalar

Yellen'den faiz indiriminin geleceği hakkında önemli açıklamalar

Yellen: ABD Ekonomisi Yumuşak İniş Yolunda, Fed'in Faizi Nötr Seviyeye İnecek

A+A-

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Perşembe günü yaptığı açıklamada, işgücü piyasası ve enflasyon verilerinin ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yolunda olduğunu gösterdiğini söyledi. Ancak enflasyonu tam anlamıyla kontrol altına alabilmek için konut maliyetlerinin düşmesi gerektiğini belirtti.

Yellen, haftanın son işlem günü CNBC'ye verdiği canlı röportajda, Federal Rezerv yetkililerinin yorumlarına dayanarak, ABD merkez bankasının faiz oranlarının nötr bir seviyeye düşmeye devam edeceğini ifade etti.

yatirimci_sozlugu_fed.png

Konuşmasında “Her zaman yumuşak inişe giden bir yol olduğuna inandım. Güçlü bir işgücü piyasasını korurken enflasyonu düşürmek mümkün ve mevcut veriler de bunun gerçekleştiğini gösteriyor,” diyen Yellenkonut maliyetlerinin de düşeceğine dair umutlu olduğunu ekleyen Yellen, bu düşüşün enflasyonu kontrol altına almak için kritik olduğunu vurguladı.

Ayrıca, Yellen ABD'nin bütçe açığının azaltılmasının önemine dikkat çekerek, faiz maliyetlerinin yönetilebilir düzeyde kalmasının ekonomik istikrar için şart olduğunu belirtti. Ancak Biden yönetiminin, ekonominin gelecekteki büyümesini destekleyecek alanlara yatırım yapmaya devam etmesinin önemli olduğuna inandığını da sözlerine ekledi.

Finansal sistemin istikrarı hakkında da konuşan Yellen, bankaların sermaye açısından güçlü durumda olduğunu söyledi. 2023'te yaşanan sigortasız mevduatlarla ilgili bankacılık krizine değinen Yellen, bu süreçte likidite desteği sağlama ve sigortasız mevduata sahip bankaların Fed'in iskonto penceresine erişimini sağlama konusunda yoğun çaba harcandığını dile getirdi.

Banka mevduat sigortası limitlerinde yapılacak olası değişikliklerin Kongre tarafından kararlaştırılacağını belirten Yellen, bankacılık düzenleyicilerinin likiditeye hızlı erişimi desteklemenin yollarını tartıştıklarını ifade etti.

 

İlgili Haberler