Yen dolar karşısında son 7 ayın zirvesini gördü

Yen dolar karşısında son 7 ayın zirvesini gördü

ABD'de yavaşlama endişeleri devam ederken Yen son 7 ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

A+A-

Zayıf ABD istihdam verilerinin resesyon endişelerini ve Fed'in daha büyük faiz indirimi beklentilerini artırmasının ardından piyasalar geçen hafta tetiklenen hareketleri genişletirken, Japon yeni Pazartesi günü Asya açılışında dolar karşısında son 7 ayın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Cuma günkü istihdam verileri, büyük teknoloji firmalarının bir dizi zayıf kazanç raporunun ve Çin ekonomisine ilişkin artan endişelerin üzerine gelerek, yatırımcıların nakit güvenliğini aramaları nedeniyle hisse senedi piyasalarında, petrolde ve yüksek getirili para birimlerinde küresel bir satışa neden oldu.

Satışlar Pazartesi günü de devam ederken ABD Hazine tahvillerinin getirileri daha da düşerken, hisse senedi endeksleri kırmızıda seyretti ve para birimleri biraz daha az dalgalı olmakla birlikte dolar ve yen karşısında değer kaybetti.

Japon yeni erken işlemlerde 145,28 ile Ocak ortası zirvesine ulaştıktan sonra dolar karşısında %0,8 artışla 145,43 yenden işlem gördü.

Euro 1,091$'da yatay seyrederken, dolar endeksi de 103,17$'da yatay seyretti ve Avustralya doları %0,25 düşüşle 0,6495$ oldu.

Resesyon fiyatlaması dozunu aştı

Tokyo'daki Mizuho Securities'in baş döviz stratejisti Masafumi Yamamoto, "Piyasa Fed'in Eylül toplantısında 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağını fiyatlıyor, ki bence bu çok fazla olacak" dedi ve şöyle devam etti:

"ABD ekonomisi yavaşlama işaretleri gösteriyor ancak bu piyasanın fiyatladığı kadar kötü değil. Ancak bu, kısa vadeli momentum satışların devam etmesine yol açabilir ve teknik seviyeler de daha fazla yen kazancına işaret ediyor"

ABD Merkez Bankası'nın politika faizini mevcut %5,25 ila %5,50 aralığında tuttuğu ve Başkan Jerome Powell'ın Eylül ayında faiz indirimi olasılığını gündeme getirdiği geçen haftadan bu yana Hazine getirileri oldukça sert bir şekilde düşüyor.

Ancak Cuma günü, işsizlik oranının arttığını gösteren verilerin ABD ekonomisinin resesyona girebileceği söylentilerine yol açmasının ardından faiz indirimi beklentileri derinleşti.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin getirileri, geçen hafta yaklaşık 40 baz puan düşerek Mart 2020'den bu yana en büyük haftalık düşüşü yaşadı ve son olarak %3,79 seviyesinde gerçekleşti.

CME FedWatch'a göre, Fed fon vadeli işlemleri, traderların merkez bankasının Eylül toplantısında 50 baz puanlık bir kesinti olasılığını %70'in üzerinde fiyatladığını yansıtıyor. Vadeli işlemler bu yıl 155 baz puan, 2025'te ise benzer miktarda indirime işaret ediyor.

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın geçen hafta faiz oranını 15 baz puan artırarak %0,25'e yükseltmesi ve bunun yanı sıra önümüzdeki birkaç yıl içinde aylık tahvil alımlarını yarıya indirme planını açıklamasının etkisiyle 3 hafta içinde dolar karşısında %10 değer kazandı.

Barclays analistleri, Japon para biriminin G10 ana para birimleri arasında en fazla aşırı alım gören para birimi olduğunu ve bu nedenle yakın vadede daha fazla üstün performans için çıtanın yüksek göründüğünü söyledi.

Geçen haftanın sonlarında hisse senedi piyasalarında yaşanan iki günlük düşüş, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite'te 2022'nin başlarında ulaştığı rekor seviyeden %10'luk bir düzeltme kaydetti. Avrupa ve Asya'da da hisse senetleri düştü ve Japonya'nın Nikkei endeksi hafta boyunca yaklaşık %5 değer kaybetti.

Yakından izlenen ABD'nin iki yıldan 10 yıla kadar olan tahvil getiri eğrisi, hem resesyon korkularını hem de kısa vadeli getirilerin keskin bir şekilde gevşetilmesi beklentilerini yansıtarak, Temmuz 2022'den bu yana en az tersine dönerek eksi 5,7 baz puana geriledi.

Bu arada piyasalar, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de yaşanan ve petrol fiyatlarını Ocak ayının en düşük seviyelerine çeken savaştaki son gelişmelerin ardından Orta Doğu'da savaşın bölgeye yayılabilme riskiyle mücadele ediyor.

ABD ordusu, Hamas lideri İsmail Haniye'nin iki gün önce Tahran'da öldürülmesine karşılık vermek üzere İran ve müttefikleri Hamas ve Hizbullah'tan gelen tehditlerin ardından Orta Doğu ve Avrupa'da daha fazla kuvvet konuşlandırıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler