Yen Orta Doğu'da artan gerilimle yükseliyor

Yen Orta Doğu'da artan gerilimle yükseliyor

Orta Doğu'daki gerilimin tırmanması Japon para birimine yönelik güvenli liman talebini artırırken, yen Pazartesi günü güçlendi ve daha önceki düşüşleri tersine çevirdi.

A+A-

Tel Aviv, İsrail ve ABD'nin Lübnanlı silahlı grup Hizbullah'ı suçladığı İsrail, işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki ölümcül roket saldırısına bir yanıt vermeyi değerlendiriyor. Piyasa tepkisi, geçen haftaki hızlı teknoloji hissesi satışının ardından yatırımcı duyarlılığının kırılganlığını ortaya koyuyor ve bu da Perşembe günü yenin dolar karşısında 12 haftanın en güçlü seviyesine yükselmesine yardımcı oldu.

Dolar, başlangıçta %0,35'e kadar düştükten sonra son olarak %0,17 düşüşle 153,51 yen seviyesindeydi. Cuma gününden itibaren küresel hisse senedi piyasasındaki toparlanmanın Asya'da Pazartesi gününe kadar devam etmesiyle güne %0,36'ya kadar değer kazanarak başlamıştı ve Japonya'nın Nikkei hisse senedi ortalaması %2'den fazla yükseldi.

Dolar/Yen, Perşembe günü 3 Mayıs'tan bu yana ilk kez 151,945'e kadar düştü ve haftayı Nisan sonundan bu yana en kötü haftalık performansı olan %2,4 düşüşle tamamladı.

Tokyo'daki Barclays'te döviz ve kur stratejisti olan Shinichiro Kadota, İsrail haberlerinin ardından dolar-yen'de "ralli durmuş gibi görünüyor" dedi ve "Duyarlılık kırılganlığını koruyor" diyerek ABD hisse senetlerinin hala kilit önemde olduğunu söyledi.

Kadota sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hafta ABD kazanç takviminde Amazon, Apple, Meta ve Microsoft gibi ağır toplar yer alıyor.

Döviz yatırımcılarının Çarşamba günü Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve ABD Merkez Bankası'nın, bir gün sonra da İngiltere Merkez Bankası'nın politika kararlarıyla da mücadele etmesi gerekiyor. BOJ'un Çarşamba günü faiz oranlarını artıracağı ve aynı zamanda aylık tahvil alımlarını önemli ölçüde azaltacağı yönündeki spekülasyonlar arttı. BOJ, geçen ayki bir önceki toplantısında bu toplantıda niceliksel sıkılaştırma (QT) planlarını ana hatlarıyla açıklamayı vaat etmişti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler