Yeni Zelanda faizleri düşürürken Asya hisseleri yükseldi

Yeni Zelanda faizleri düşürürken Asya hisseleri yükseldi

ABD üretici fiyatları verisinin tüketici fiyat enflasyonunun ılımlı seyredeceğine dair umutları artırması ve tahvil getirilerinin düşmesine neden olmasının ardından Çarşamba günü Asya hisseleri yükseldi ve dolar kayıplarını telafi etti.

A+A-

Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 25 baz puan düşürerek %5,25'e çekmesi ve daha fazla gevşeme öngörmesinin ardından kivi doları %0,7 değer kaybetti. Asya sabahındaki yoğun haber akışına, Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın Eylül ayında iktidar partisi liderliğinden istifa edeceği ve yükselen fiyatların damgasını vurduğu ve siyasi skandallarla gölgelenen üç yıllık bir dönemi sona erdireceği yönündeki gelişmeler de piyasaları etkiledi.

Yen hafifçe güçlenerek dolar başına 146,53 seviyesine yükseldi ve gösterge Nikkei endeksi, Kishida'nın istifa haberinin ardından kazançlarını geri vererek yatay seyretti. Yine de Japon hisse senedi endeksi geçen haftaki büyük satış dalgasının ardından görülen dip seviyelerin oldukça üzerinde seyrediyor. MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi %0,5 yükseldi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0,4 düştü ve Çin anakarası mavi çipleri endeksi %0,6 değer kaybetti.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, ABD üretici fiyatlarının Temmuz ayında beklenenden daha az arttığını gösteren ve enflasyonun ılımlı seyretmeye devam ettiğine işaret eden verilerle Wall Street'te bir gecede yaşanan güçlü toparlanmanın ardından yatay seyretti. Bu durum, CME FedWatch Tool'a göre, piyasaların Eylül ayında Fed'den yarım puanlık büyük bir faiz indirimi olasılığını bir gün önceki %50'den %53'e yükseltmesine yol açtı.

Goldman Sachs, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksinin Temmuz ayında %0,14 artacağı yönündeki beklentilerini bir önceki tahmin olan %0,17'den düşürdü.

Yatırımcılar şimdi, ekonomistlerin hem manşet hem de çekirdekte %0,2'lik artış beklediği ve yıllık çekirdeğin bir miktar yavaşlayarak %3,2'ye gerilediği Temmuz ayı için tüm önemli tüketici fiyat rakamlarını bekliyor. 

ABD tahvilleri gece boyunca güçlü bir alım gördü ve iki yıllık getiriler offshore seansta yedi baz puan düşerek %3,4142'de kaldı. On yıllık Hazine getirileri gece boyunca 5 baz puan düştükten sonra %3,3341'de kaldı. ABD doları düşen tahvil getirileri tarafından aşağı çekildi. Başlıca rakipleri karşısında gece boyunca %0,5 düşerek 102,62 seviyesinde tutundu.

Euro gece boyunca %0,6 yükseldi ve en son 1,0996 dolar seviyesindeydi ve 1,1 dolarlık ana direnç seviyesine yaklaştı.

Emtia cephesinde ise ham petrol, tahminlerin ABD ham petrol ve benzin stoklarının daraldığını göstermesiyle önceki günkü kayıplarının bir kısmını geri aldı. İran'ın İsrail'e saldırabileceği endişesiyle petrol fiyatları yükselişe geçmişti. Brent tipi ham petrol %0,6 artışla varil başına 81,19 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü de %0,7 artışla 78,91 dolara ulaştı. Altın fiyatları %0,1 artışla ons başına 2.468,78 dolar oldu.

İlgili Haberler