Yenilenebilir enerjinin yaygınlaşmasına rağmen fosil yakıt kullanımı rekor kırdı
Dünya Enerjisinin İstatistiksel İncelemesi raporuna göre, fosil yakıtların küresel enerji karışımındaki payı bir önceki yıla göre biraz azalsa da, küresel fosil yakıt tüketimi ve enerji emisyonları 2023 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşmasına rağmen fosil yakıtlara olan talebin artması; küresel sıcaklık artışlarının, bilim insanlarının kuraklık ve sel gibi etkilerin daha aşırı hale geleceğini söylediği eşik olan 1.5C'ye (2.7F) ulaşması nedeniyle daha düşük karbonlu enerjiye geçişte bir tıkanma noktası olabilir.
Kearney danışmanlık şirketinden Romain Debarre, "Bu raporun hükümetlerin, dünya liderlerinin ve analistlerin önlerindeki zorluklar konusunda net bir şekilde ilerlemelerine yardımcı olacağını umuyoruz" dedi.
Geçen yıl, Moskova'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rus enerji akışının Batı'dan uzaklaştırıldığı ilk yıldı ve aynı zamanda COVID-19 salgınıyla bağlantılı büyük hareket kısıtlamalarının olmadığı ilk yıldı.
Rapora göre, emisyonlar ilk kez 40 gigaton CO2'yi aşarken, küresel birincil enerji tüketimi 620 Exajoule (EJ) ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
KPMG danışmanlık şirketinden Simon Virley, "Yenilenebilir enerji kaynaklarının katkısının yeni bir rekor seviyeye ulaştığını gördüğümüz bir yılda, sürekli artan küresel enerji talebi fosil yakıtlardan gelen payın neredeyse hiç değişmediği anlamına geliyor" dedi.
Raporda farklı bölgelerde fosil yakıt kullanımında değişen eğilimler kaydedildi. Örneğin Avrupa'da fosil yakıtların enerjideki payı sanayi devriminden bu yana ilk kez %70'in altına düştü.
Enerji Enstitüsü İcra Kurulu Başkanı Nick Wayth, "Gelişmiş ekonomilerde, fosil yakıtlara olan talebin zirveye ulaştığına dair işaretler gözlemliyoruz; bu durum, ekonomik kalkınma ve yaşam kalitesindeki iyileşmelerin fosil büyümesini sağlamaya devam ettiği ekonomilerle tezat oluşturuyor" dedi.
Sektör kuruluşu Enerji Enstitüsü, danışmanlık şirketleri KPMG ve Kearney ile birlikte 2023 yılından bu yana yıllık rapor yayınlıyor.
Rapora göre 2023 yılında Hindistan'daki talep artışının neredeyse tamamını fosil yakıtlar oluştururken, Çin'de fosil yakıt kullanımı %6 artarak yeni bir zirveye ulaştı.
Ancak Çin aynı zamanda geçen yıl yenilenebilir enerji üretiminde küresel ilavelerin yarısından fazlasını oluşturdu.
KPMG'den Virley gazetecilere verdiği demeçte, "Çin'in dünyanın geri kalanının toplamından daha fazla yenilenebilir enerji eklemesi dikkat çekicidir" dedi.