Yoksulu işe alanın primini devlet ödeyecek
Sosyal yardım alan 10 milyon kişinin istihdama katılması için devlet düğmeye bastı. Türkiye’de sayıları 10 milyonu bulan sosyal yardım alanlar istihdam edildiğinde işverenin 275 liralık primini artık devlet ödeyecek.
Sosyal yardım alan 10 milyon kişinin istihdama katılması için devlet düğmeye bastı. Türkiye’de sayıları 10 milyonu bulan sosyal yardım alanlar istihdam edildiğinde işverenin 275 liralık primini artık devlet ödeyecek. İşe girmeyi kabul etmeyenin ise yardımı kesilecek.
Hükümet, sosyal yardım alan kişilerin istihdama kazandırılması için, düğmeye bastı. Sosyal yardım alan kişiler, artık istihdam edildiğinde işverenin primini devlet üstlenecek. Düzenleme, 10 milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor.
Sosyal yardım alanların çalıştırılması durumunda, işverenlerin prim teşvikiyle desteklenmesine yönelik yasal düzenleme daha önce çıkarılmıştı, ancak söz konusu yasanın ikincil düzenlemesi çıkarılmamıştı. Bu düzenleme dün itibariyle yayınlandı ve böylece prim teşviki uygulanabilir hale geldi. Yönetmeliğe göre, yardım alan evler, çalışabilir nüfus açısından taranacak. Son 1 yıl içerisinde nakdi düzenli sosyal yardımlardan en az bir defa yararlanmış olan hanelerde, ikamet edenler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından SGK’ya bildirilecek. Bu kişiler arasından sigortalı olmayanların İŞKUR’a kayıtlı olup olmadığı da incelenecek. Buna göre 18 yaşını doldurmuş ve 55 yaşından gün almamış olan çalışabilir kişiler, İŞKUR tarafından durumlarına uygun işlere yönlendirilecek, mesleki eğitime veya diğer aktif işgücü programlarına tabi tutulacak. 55 yaşından küçük, 18 yaşından büyük ve bu kriterlere uyan kadınların ise, küçük çocuğu olup olmadığına bakılacak. Eğer ilkokul çağında veya daha küçük çocuğu varsa, bu kişiler çalışamaz olarak değerlendirilecek
İŞ YARDIMI DA YAPILIYOR
Yardım alan kişilere teklif edilecek işler, kişi ilçede yaşıyorsa, aynı ilçe sınırı içinde olacak. Büyükşehir belediyesi içinde yaşıyorsa da, en fazla iki toplu taşıma aracıyla gidebileceği uzaklıkta olacak. Bu kişilere verilecek istihdam desteği,26 Nisan 2016 tarihinden sonraki işe almalarda geçerli olacak. Teşvik süresi 1 yıl olacak. Bu kapsamda, asgari ücret kadar ücretin işveren hissesi tutarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı üstlenecek. Bu da 2016 yılı için, 275 liraya denk geliyor. Yönetmeliğin yürürlük tarihi ise,1 Ocak 2018 olacak.
Yönetmeliğe göre, iş tekliflerini kabul etmeyenlerin sosyal yardımları da belli bir süre için kesilecek. Burada kriter İŞKUR’un teklif ettiği işler olacak. Bu işleri haklı bir sebep olmaksızın 3 kez reddedenlerin nakdi sosyal yardımları, 1 yıl süreyle kesilecek.
Sosyal yardım alanların istihdam piyasasına kazandırılması, bir süredir hükümetin öncelikleri arasında bulunuyor. Bu kapsamda, sosyal yardım alıp çalışmak isteyenlere nakit desteği veriliyor. Sosyal yardım alan kişilerin 1 yıl içinde yapacağı 3 iş görüşmesine, azami 100 liraya kadar yardım yapılıyor. İşe kabul edilen kişilere de, brüt asgari ücretin üçte biri kadar yardım veriliyor. Sosyal yardımlar ise, işe girdikten hemen sonra kesilmiyor ve 1 yıl süreyle devam ediyor.
10 MİLYON KİŞİYE SOSYAL YARDIM YAPILIYOR
ANKARA Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın bilgi edinme başvurusunu yanıtlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, geçen yıl 3 milyon 154 bin 69 aileden 10 milyon 610 bin 928 kişiye, toplam 32 milyar 7 milyon 123 bin lira sosyal yardım yapıldığını açıkladı. Buna göre her 8 kişiden en az biri geçen yıl sosyal yardım aldı. Sosyal yardımdan en çok pay alan ilk 3 il İstanbul (1 milyar 609 milyon lira, 203 bin 866 aile, 618 bin 611 kişi), Şanlıurfa (1 milyar 46 milyon lira, 155 bin 930 aile, 618 bin 309 kişi) ve Diyarbakır (1 milyar 4 milyon lira, 136 bin 191 aile, 510 bin 728 kişi) oldu. (Hürriyet)
YORUM YAZ