Yunanistan: Komedi mi, trajedi mi, saçmalık mı?
Yunanistan oyununda son perdeye girildiğine dair kanaatlar yaygınlaşıyor.
Hafta sonu boyunca Yunanistan ve kreditörler arasında yürütülen görüşmeler hafta sonu çöküş yaşadı. Bunun öncesinde IMF perşembe günü yaptığı açıklamada bir gelişme sağlanamaması nedeniyle kurtarma görüşmelerinden çekildiğini açıklamıştı.
Dikkatler şimdi ise Perşembe günü yapılacak olan Eurogroup toplantısına ve 25 Haziranda Brükselde yapılacak zirveye yönelmiş durumda. Yunanistan'ın ayrıca 30 Haziranda ödemesi gereken yüklü bir borç dilimi bulunuyor.
Rabobank stratejistleri Pazartesi günü bir rapor yayınladı ve "Yunansitan'ın tam gece yarısına bir dakika kala anlaşmaya varacağı bekleniyor ancak saatler her zaman 23:58'de takılıp kalıyor." ifadelerini kullandılar.
Diğer kurumların neler dediğine kısaca bir bakalım;
Wells Fargo Varlık Yönetiminden portföy stratejisti Brian Jacobsen, "Yunanistan'da drama sürüyor, insanlar bunun bir komedi mi yoksa trajedi mi olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Bence burada yeni bir form oluşuyor ve bu da olsa olsa Yunanistan tarzı bir saçmalama olarak nitelendirilebilir." ifadelerini kullanıyor.
LNG Capital'in sabit getirili araçlar bölümü başkanı Gary Jenkins ise şöyle diyor. "Yunanistan ve kreditörleri anlaşmaya varamazsa ne olur? Piyasalar açısından bu Yunanistan'ın temerrüde düşeceği ya da euro bölgesinden çıkabileceği endişelerine neden oluyor. Böyle bir olay yaşanırsa bu başka ülkelerin de euro bölgesinden çıkmasına neden olabilir endişeleri bulunuyor. Böylece euro bölgesi projesinin bütününe yönelik bir dağılma riski ortaya çıkıyor. Daha önce de yazmış olduğum gibi bir temerrüt ya da çıkış yaşanması halinde piyasaların ilk tepkisi, riskli varlıkların satışı ve zayıf tahvillerin faizlerinin yükselmesi şekilde olabilir, Güçlü tahviller ise güvenilir liman özelliklerinin bir kısmını geri kazanabilir.
Bu aşamadan sonr ECB'nin Niceliksel Gevşeme uygulamalarını, ve nicelikel gevşemedeki risk paylaşımlarını artırabilir. Hatta ortak Avrupa tahvili ihracı konusu da gündeme gelebilir. Diğer bir deyişle Avrupa'nın ortak tahvil ihracatı yeni ufuklar açan bir gelişme olabilir. Böylece euro bölgesinin kalan ülkeleri ayrılmak yerine birbirlerine daha sıkı bağlanabilirler. Benim görüşüme göre Yunanistan'ın çıkışının ardından Euro bölgesinin kendini korumak için hiç bir şey yapmaması en beklenmeyecek seçenek olmalıdır." dedi.
Standard Bank'ın üst düzey ekonomisti Demetrios Efstathiou ise şu ifadeleri kullandı:
"Yunanistan hükümetinin temerrüt yaşayıp yaşamama ya da euro bölgesinden çıkıp çıkmama konusunda karar vermek için yalnızca bir kaç günü kaldı. Yunan hükümeti halen kendi sözleri ile yaşıyor ve bir çözüm gelişeceğine inanıyor. Benim inancım da son dakikda bir anlaşmaya varılacağı yönünde. Ancak bu son dakikadan bir dakika önce dahi olmayacaktır.
Yunanistan'ın çıkışı piyasalar açısından daha önce keşfedilmemiş bölgelere girmek olacaktır ve volatiliteyi artırarak belirsizlikleri hızla yükseltecektir. Burada pek çok soru oluşacak, Euro bölgesinin diğer ekonomileri açısından bulaşma riski sözkonusu mu? Yunanistan'ın takip ederek euro bölgesinden çıkmak isteyecek başka ülkeler olacak mı?
Benim görüşüme göre yatırımcılar bulaşma riskinden endişelenme konusunda haklılar Ancak bu bulaşma riski yönetilebilir düzeyde kalacaktır. "
Aberdeen Asset Management'ın baş ekonomisti Lucy O'Carroll ise şöyle konuştu:
"18 Haziran tarihi gerçekten bir çöküş tarihi mi? Kreditörler ve Yunanistan
arasında gelecek Perşembe günü bir anlaşma imzalanamamış olsa da bu sorunun kısa cevabı: Hayır (Bu anlaşma sağlanamamış olursa da bu kimset açısından korkunç bir sürpriz olmayacak). Bu aşamada sonra kendimizi bir kaç yıl önce Güney Kıbrıs'ın düştüğü durumda bulabiliriz. Bu kreditörlerin ya kabul et ya da kalk git dedikleri aşamayı ifade ediyor. Diğer bir deyişle Yunanistan Emeklilik ve KDV reformlarını yapmaması halinde 30 Haziran'daki ödemelerini yapacak şekilde kreditörlerden para
alması mümkün olmayacak. "
YORUM YAZ