Zaporizhia nükleer santralinden dumanlar yükseliyor

Zaporizhia nükleer santralinden dumanlar yükseliyor

Ukraynalıların iddiasına göre Ruslar kendi kontrollerindeki Zaporizhzhia Nükleer Santrali'ne ateş açtılar!

A+A-

Ukraynalı yetkililer 11 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Rus işgali altındaki Zaporizhzhia Nükleer Santrali'nde (ZNPP) bildirilen yangının muhtemelen Rus ordusu tarafından başlatıldığını söyledi.

Nikopol'deki askeri idarenin başkanı Yevhen Yevtuşenko, 11 Ağustos'ta nehrin karşı tarafında işgal altındaki Enerhodar'daki kaynaklardan alıntı yaparak, Rus kuvvetlerinin "soğutma kulelerindeki çok sayıda otomobil lastiğini ateşe verdiğini" söyledi.

"Belki de bu bir provokasyondur veya eski rezervuarın sağ kıyısındaki yerleşim yerlerinde panik yaratma girişimidir" dedi.

Yevtoshenko'ya göre tesisteki radyasyon seviyeleri normal.

Ukrayna Başkanı Volodymyr Zelensky, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (IAEA) Rusya'yı provokasyondan sorumlu tutmaya çağırdı.

Zelensky, 11 Ağustos'ta Telegram'da yayınlanan bir gönderide, "Rus teröristler nükleer santralin kontrolünü ellerinde tuttukları sürece durum normal değildir ve olamaz" dedi.

"Dünyanın tepkisini bekliyoruz, UAEA'nın tepkisini bekliyoruz." ifadelerini kullandı. 

Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santrali olan Zaporizhzhia nükleer santrali, Mart 2022'den bu yana Rus işgali altında. Tesisin ön cepheye yakın konumu, Rusya'nın geniş çaplı savaşı boyunca nükleer güvenlik risklerinin artmasına yol açtı.

İlgili Haberler