Zeybekçi: Dolar, enflasyonu etkilemeyecek
Bakan Zeybekci, doların nisan enflasyonuna olumsuz etkisini, diğer olumlu gelişmelerin nötralize edeceğini iddia etti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, mevsimsel etki ve sektörlerdeki diğer olumlu gelişmelerin kurdaki yükselişin Nisan enflasyonuna etkisini nötralize edeceğini ve Nisan enflasyonu ile ilgili ekstra negatif bir sonuç olmayacağını söyledi.
DEİK Türkiye-Etiyopya İş Forumu ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, tarihi zirvesine yakın seyreden dolar/TL'nin Nisan enflasyonunu nasıl etkileyeceği ile ilgili soru üzerine, "Kur bizden kaynaklanan sebeplerden dalgalanmıyor, dünyada bir dalgalanma yaşanıyor. Kurun her alanda, gerek ihracatımız, gerek ithalatımız, gerekse enflasyonla ilgili etkilerinin olması gayet muhtemeldir. Bunlar sağlıksız şeyler değil. Bunda endişe edecek bir şey ben görmüyorum" dedi ve ekledi: "Kurun etkisi olacaktır ama Türkiye'deki gerek mevsimsel, gerekse diğer sektörlerdeki olumlu gelişmeler bence kurun etkisini nötralize edecektir. Nisan ayıyla ilgili enflasyondaki beklentimde ekstra bir negatif tahminim yok. Ekstra negatif bir sonuç olmayacak."
"Parite toparlanacak"
Kurdaki dalgalanmanın euro/dolar paritesi kaynaklı olduğunu, bu nedenle de kura müdahale edilmemesi gerektiğini belirten Zeybekci, ABD ve Avrupa'dan gelen sinyallerin euro/dolar paritesinde bir toparlanma olacağının işaretlerini verdiğini söyledi. Zeybekci, "Amerikan ekonomisi için aşırı değerli dolar, uzun süre sürdürülebilir değil... Amerikan ürünlerinin dünyada rekabet etmekle ilgili sıkıntıları oluşmaya başlamıştır. Paritenin bu şekilde devam etmesinin Amerikan ekonomisi için ihracatı azaltıcı, ithalatı artırıcı bir etkisi mutlaka olacaktır. Avrupa ekonomisinin de olumlu sinyalleri gayet güçlü şekilde gelmeye başladı. Bu sinyalleri biraraya koyduğunuz zaman parite toparlanmaya başlar diye düşünüyorum" dedi.
"Toto tahminciliği olur"
TL'nin gelebileceği seviye ilgili bir tahmin veremeyeceğini söyleyen Zeybekci, "O tahminleri vermek sadece toto tahminciliği olur. Ben sadece bunun sağlıklı bir dalgalanma olduğunu söylüyorum. Türkiye ekonomisi tüm dengeleri ile ayakları üzerinde; gerek kamu finansmanı, gerek ekonomi dengeleri, gerek cari açık ile ilgili" dedi ve ekledi:
"2015 yılında yüzde 4'ler seviyesinde cari açık öngören bir Türkiye ekonomisi, dış ticaret açığında yüzde 20'nin üzerinde yüzde 30'a yakın bir iyileşme sağlayacak olan bir Türkiye ekonomisi. İhracatta pariteden kaynaklanan bir etkiyi zaten 2015'in başında, 2014 dış ticaret değerlendirmelerini yaparken söyledim. İhracatımızı azaltıcı etkisi olacak, ama ithalatımızı azaltıcı etkisi çok daha fazla olacaktır. Diğer taraftan, petrol fiyatlarının düşmesi hammadde fiyatlarının da düşmesini sağlayacağı için buradan kaynaklanacak bir şey de olacak. Bütün bunlara baktığımız zaman yılsonunda bizim dengelerimiz biraz aşağıda, ama daha pozitif yönde olacaktır. Endişe edecek hiçbir şey yok."
YORUM YAZ