Godot'u bekleyen Borsa İstanbul yatırımcısı
Borsa İstanbul'un son aylardaki performansı ve küçük yatırımcının durumu Samuel Beckett'ın ünlü oyunu "Godot'u Beklerken"deki gibi. Oyunun kahramanları gibi, Borsa İstanbul'daki milyonlarca küçük yatırımcı da belirsiz bir geleceğe dair umutla, bir kurtarıcıyı bekliyor.
Yatırımcı sayısı yüzde 230 arttı
Tarihler 2 Eylül 2022’yi gösteriyordu. Dönemin ekonomiden sorumlu bakanı Nureddin Nebati X (twitter) hesabından Borsa İstanbul'un, yerli ve yabancı yatırımcının güvenle yatırım yaptığı bir mecra haline geldiğine işaret ederek şu açıklamayı yaptı : ‘’BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,55 kazançla 3.222,74 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 3.228,88 puana taşıdı. Ekonomik aktivitedeki güçlü seyir ve şirket karlılıklarındaki artış BİST'i yatırımcılar için cazip kılıyor. Borsamız son dönemdeki performansıyla diğer gelişen ülke borsalarından pozitif yönde ayrışmış durumda. İlerleyen dönemde de bu güçlü seyrin sürmesini bekliyoruz. Tüm bireysel ve kurumsal yatırımcılarımızın finansal bilinç ile yatırım yapabilmesi için hem Borsa İstanbul yönetimi hem de ekonomi yönetimi, üzerine düşen sorumluluğun bilinci ile çalışıyor."
Bakan Nebati’nin bu açıklamayı yaptığı gün Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı 2 milyon 526 bin kişiydi. Aradan geçen 2 yılda borsadaki yatırımcı sayısı 8 milyon 328 bin 250'ye çıktı. Başka bir ifade ile yatırımcı sayısı yüzde 230 arttı.
BİST 100 yükselirken hisseler nasıl düştü?
Ayını dönemde üst üste yapılan halka arzlarla Borsa İstanbul’daki şirket sayısı 500'ün üzerine çıkarken borsaya akın eden yatırımcılar ise son dönemlerde oldukça şaşkın. Avrupa ve ABD borsalarındaki rallilere rağmen Borsa İstanbul’un bir türlü bekleneni verememesi, dünya borsalarında herhangi bir etkiye neden olmayan gelişmelerin BİST 100’de sert satışlara yol açması küçük yatırımcıyı adeta bezdirmiş durumda.
Özellikle Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 50’nin üzerine çıkarmasından sonra satış baskısının iyice artmasıyla küçük yatırımcıların Borsa İstanbul’u terk ettiği görülüyor. Bununla birlikte ‘’ Borsa yükselirken yerinde sayan hisselerimiz, düşerken endeksten daha hızlı geriliyor’’ cümlesi küçük yatırımcılar tarafından sıkça dile getiriliyor.
Resesyon, stagflasyon korkusu
Borsa analistlerine göre, BİST 100 Endeksi’nin düşüşünün ardında resesyon korkusu hatta stagflasyon var. Ayrıca beklentisiz kalan piyasada yeni bir hikayeyi işaret edecek gelişmeler de bulunmuyor.
Analistlere göre piyasada yukarı yönlü bir ralli olması için yabancı yatırımcının gelmesi gerekiyor. Ancak tam tersine bir çıkış gözüküyor. Bu da borsa yatırımcısını çıkmaza sokuyor; ya zararı kabul edip borsadan çıkacaklar, ya da bir Godot’un çıkıp gelmesini bekleyecekler. Gelir mi, gelirse ne zaman gelir, henüz daha bu konuda bir işaret yok.