Seçimler ertesinde ne olur?
Yabancı yatırımcı açısından hukukta yaşanan kaos, ekonomi yönetimine yapılan baskı ve seçim sonrasında iktidardaki partinin iktidarını koruyup korumayacağı endişesi ülkedeki pozisyonlarını azaltmalarına neden olurken, Dolar/TL’de yönün türk lirasının değer yitirmesi, faiz ayağında ise en aktif tahvilde yüzde 10 seviyesinin üzerinin kalıcı olmasına neden olabilecektir. Borsa açısından ise türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesiyle dolar bazında Bist-100 endeksi cazip noktalara gelse de genel anlamda ekonomide yaşanacak dalgalanmalarla yukarı hareketlerde daha çok satış fırsatları olarak görülecektir.
Aslında 2015’e petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşlerle olumlu başlayan Türkiye ekonomisi siyasi söylemlerin TCMB üzerindeki baskısı ve yatırımcı üzerinde merkez bankasının özerkliğinin tehlikeye girdiği intibası yaratılmasıyla terse döndü. Kurda yaşanan yükseliş parite ayağının da etkisiyle güçlenirken, tedirginlik yaşayan yatırımcı aktif tahvilin faizinin yüzde 10 seviyesinin üzerine çıkmasına (ki sene başında bu oran yüzde 6,58’e kadar gerilemişti), Dolar/TL’nin ise 2,7433 seviyesini görmesine neden oldu.
Seçim sonrasında tek parti iktidarının devam edip etmeyeceği şüphe götürürken, olası koalisyonlarda ise en azından ilk 100 günde çok fazla şey beklemek hayalcilik olacaktır. Seçim sonrası gelecek olan iktidar tek partide olsa koalisyon da olsa ekonomide ciddi sorunlarla karşılaşacaktır. İşsizliğin resmi rakamlarla Ocak 2015’te yüzde 11,3, tarım dışı işsizliğin yüzde 13,4 olduğu göz önüne alınırsa, büyüme rakamlarında bizim dışımızda AB’nin de ülkemize ilişkin rakamları revize ederek 2015 için yüzde 3,7’den 3,2’ye çektiği, 2016 için ise yüzde 4’ten 3,7’e indirdiği, ayrıca enflasyon için ise artışı işaret ettiği ve piyasada kapanan şirket sayısının arttığı, günlük hiç satış yapamayan esnafın olduğu bir ortamda ekonomiyi canlandırmak için çok çalışmak ve yeni kaynaklar bulmak gerekecek gibi duruyor.
Bu arada bu haftanın geri kalanında piyasaları etkileyecek veriler anlamında, bugün IMF başkanı Lagarde ile FED başkanı Yellen’in yapacağı konuşmalar, Nisan ABD özel soktör istihdam verileri ve 1. Çeyrek verimlilik rakamları,Perşembe günü işsizlik başvuruları, zincir perakende satış rakamları haftanın son iş gününde ise S&P’nin Türkiye raporunu açıklaması, ABD’de istihdam rakamları verileri takip edilecek.
YORUM YAZ