Ufuktaki erken seçim sonuç değiştirir mi?
İki ay önce 7 haziran seçimlerinde partilerin oy oranı ve milletvekili sayısı sırasıyla Akp \% 40.87 (258 milletvekili), Chp \% 24.95 (132 milletvekili), Mhp \% 16.29 (80 milletvekili), Hdp \% 13.12 (80 milletvekili) olmuştu. Bu durumdan tek parti iktidarı çıkmazken, seçmen aranızda anlaşıp ülkeyi koalisyonla yönetin demişti. Baştan yaşanan katı tutumlar nedeniyle Akp-Chp geniş tabanlı koalisyonuna zorlanan durumdan da sonuç çıkmazken, en azından şu aşamada tekrar seçim olduğunda mevcut durumun değişeceği düşüncesi ise biraz saflık olacaktır.
Halbuki koalisyonla temel ülke sorunları daha kolay aşılabilecekken, seçmene olmuyor sen tekrar tek parti iktidarını getirirsen daha iyi olur demek hem ülkeye hem de seçmene haksızlık olacaktır. Bu tavırla sonuç yine 4 partili ve az bir ihtimal olmasına rağmen sınırda 276 milletvekilini alarak tek parti hükümeti olabilecektir. Fakat ekonominin, dış işlerinin, içeride yaşadığımız terör ortamının kurda yaşanan yükselişin ve bunun yansıması insanların alım gücünün erimesinin, biz yapamadık bir daha seçime gidelim ve seçmen özellikle tek parti iktidarı seçsin düşüncesiyle heba edilmesi ise önümüzdeki dönemde daha da belirsiz bir yapının oluşmasına neden olacaktır.
Ekonomide daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi son 2 yıldır yabancı kaynak sorunu yaşanırken, işsizlik önemli sorunken, Dolar/TL kuru 2,85 sınırına dayanmış ve 3-3.10 aralığı konuşulmaya başlanmışken, en aktif tahvil faizi yüzde 10 üzerinde kalıcılık sağlamaya başlamışken, tekrar ülkede seçim atmosferi yaratılması sanayicinin önünü görememesine, çalışanın alım gücünü düşürmesine ve seçmende bir bıkkınlığa neden olacaktır. Belirsizliğin devamı ülkenin kredibilitesini olumsuz etkileyecek, kredi derecelendirme kuruluşları bu durumda yatırım yapılabilir durumumuzu tekrar gözden geçirme ihtiyacı hissedeceklerdir. Kısaca tekrar seçim, bugünden çokta farklı bir meclis profili çıkarmayacak ve seçmen yine oturup anlaşın koalisyonda diyecektir.
YORUM YAZ